Mennesker med lavt selvværd har typisk tanker som: ”Jeg er ikke god nok”, og ”Andre er bedre/dygtigere/mere effektive/etc. end mig”, og ”Andre må synes, jeg er uinteressant/dum/klodset/kedelig/etc.”
Sådanne selvkritiske tanker virker negativt ind på livskvaliteten og skaber smertefulde følelser og ofte også fysisk ubehag – det kan være smerter i forbindelse med en dårlig kropsholdning eller spændinger, ondt i maven m.m., og de selv-nedvurderende tanker fører ofte til en såkaldt ’negativt forstærkende adfærd’, hvor man f.eks. undgår situationer, der kan gøre en nervøs, trikke de negative tanker og/eller stiller krav til én – det kan være situationer lige fra f.eks. sociale sammenkomster til job- eller uddannelsesmæssige udfordringer.
Lavt selvværd kan føre til angst og depression og til unødvendig stress.
Lavt selvværd kan skyldes for lidt eller dårlig omsorg under opvæksten, erfaringer med at blive mobbet og/eller holdt uden for i skolen eller andre svære livserfaringer. Et tydeligt mønster hos personer med lavt selvværd er, at de bedømmer deres egne præstationer og værdi med betydeligt mere negative briller, end de bedømmer andre mennesker, hvis fejl og mangler de som regel ikke fokuserer så meget på, hvis personen ellers har gode egenskaber, f.eks. er venlig, omsorgsfuld og nærværende. Ved dem selv har de tendens til at overse positive egenskaber og slå hårdt og fordømmende ned på egne ”utilstrækkeligheder”.
Terapeutisk kan man arbejde med at undersøge rødderne til det dårlige selvværd, og undersøge de negative antagelser om sig selv, som personen bærer rundt på. Når disse negative antagelser står tydeligt frem, kan man udfordre dem og arbejde med dem, så de bliver mere realistiske samt mere venlige og selvunderstøttende. På denne måde kan personen ved øvelse og over tid styrke sit selvbillede og skabe mere hjælpsomme og positive tankespor og følelser i sin hverdag.